Allt du behöver veta om vitaminer
Tillsammans med mineralämnena hör vitaminerna till de icke-energigivande näringsämnena. Det finns 13 vitaminer, fyra av dem är fettlösliga och de övriga är vattenlösliga.
Vitaminer är livsnödvändiga, essentiella, och deltar i många biologiska processer i kroppen, exempelvis ämnesomsättning. Flera av dem har också antioxidativ kapacitet och vissa ingår i coenzymer som enzymer och antioxidanter behöver hjälp av i sina reaktioner.
Fettlösliga vitaminer
De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin. Intag av hälsosamma fetter i lagom mängd gynnar upptaget av de fettlösliga vitaminerna. Dessa kan lagras i kroppen. A- och D-vitamin är skadligt vid överdosering med kosttillskott. Negativa effekter av stora mängder E-vitamin är sällsynt och har ej rapporterats för K-vitamin.
Vitamin A
- Karotenoider i vegetabilier samt retinol och retinylestrar i animalisk kost omvandlas till A-vitamin i kroppen vid behov. Karotenoider fungerar också som antioxidanter.
- Behövs för att syn, hud, slemhinnor, järnomsättning och immunsystem ska fungera normalt och är viktigt för fosterutvecklingen.
Vitamin D
- Källor är främst fet fisk, vissa andra animaliska produkter samt berikade livsmedel. På sommaren bildas D-vitamin i huden av solljus. Brist kan uppstå hos äldre.
- Reglerar kalkbalansen i skelett och tänder samt gynnar muskelfunktion och immunförsvar.
Vitamin E
- Finns främst i vegetabilisk olja, nötter och ägg.
- Antioxidant
Vitamin K – K1 (fyllokinon) och K2 (menakinoner)
- Källor är gröna bladgrönsaker och vissa rapsoljor (K1) och animaliska produkter men de bildas också i mag-tarmkanalen (K2).
- Nödvändigt för blodets koagulering – rådgör med läkare om du äter blodförtunnande medicin – och har även betydelse för benstommen.
Vattenlösliga vitaminer
De vattenlösliga vitaminerna behöver inte fett för att tas upp. Med undantag av vitamin B12 stannar ett överskott inte kvar i kroppen utan sköljs ut med urinen. Det är därför svårt att överdosera dem samtidigt som brist på de flesta av dem är ovanligt. Flera av de vattenlösliga vitaminerna förstörs lätt av exempelvis värme och ljus.
Tiamin (vitamin B1)
- Finns i bland annat fläskkött, baljväxter och spannmålsprodukter. Brist är sällsynt, dock vanligt hos alkoholister.
- Deltar i ämnesomsättning, energiproduktion och funktion hos nervsystem, muskler och hjärta.
Riboflavin (vitamin B2)
- Kött- och mjölkprodukter är rika på riboflavin, den som inte äter detta bör inta baljväxter, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter och berikade livsmedel.
- Behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein.
Niacin (vitamin B3) – nikotinsyra och nikotinamid
- Höga halter finns i kyckling, kött och fisk men även i jordnötter och vissa spannmålsprodukter. Kan också bildas i kroppen från högvärdigt protein. Undvik överdosering med kosttillskott.
- Behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein samt fungerande nervsystem och frisk hud.
Pantotensyra (vitamin B5)
- Finns i de flesta livsmedel men särskilt i kött, baljväxter och fullkornsprodukter.
- Behövs för omsättningen av kolhydrater och fett.
Pyridoxin (vitamin B6)
- Goda källor är animaliska livsmedel som kött, fågel, korv och ägg, finns även i potatis, spannmålsprodukter, baljväxter och frön. Undvik långvarigt högt intag med kosttillskott.
- Nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.
Biotin (vitamin B7, vitamin H)
- Finns i nästan all mat, men särskilt i lever, äggula, havregryn och vetegryn. Kroppen bildar även biotin så länge tarmsystemet fungerar som det ska.
- Behövs bland annat för fettsyraomsättningen och gynnar hud, hår, ögon, lever och nervsystem.
Folat (vitamin B9) – folsyra är en konstgjord variant
- Finns främst i lever, mörkgröna bladgrönsaker, kål, baljväxter, frukt och bär, men även i fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt. Många får i sig för lite folat. Undvik höga doser folsyra.
- Behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Behovet ökar när man växer eller är gravid.
Kobalamin (vitamin B12)
- Källor är animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Lagras i levern. Veganer behöver kosttillskott eller berikade livsmedel, även äldre kan behöva det.
- Behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning, bildningen av blodkroppar och nervsystemets funktion.
C-vitamin
- De flesta grönsaker, bär och frukter innehåller C-vitamin.
- Deltar i bildning av kollagen i exempelvis skelett, hud och blodkärlsväggar, underlättar upptaget av järn från maten och fungerar som antioxidant.
Frukt, bär och grönsaker
Här är ett urval av de råvaror vi använder och vitaminer de innehåller, 100 g råvara ger minst 10 % av dagligt referensintag enligt Livsmedelsverket. Även andra av våra råvaror innehåller vitaminer men i lägre halter. Alla de råvaror vi använder i våra juicer finns inte i Livsmedelverkets lista, inte heller pantotensyra (vitamin B5) och biotin (vitamin B7).
Man ska vara medveten om att halten av vissa vattenlösliga vitaminer, som B-vitaminerna tiamin och folat samt C-vitamin, kan minska när råvaran pressas till juice som pastöriseras och sedan förvaras en tid innan den dricks upp. Å andra sidan kan andra näringsämnen bli mer tillgängliga när råvaran bearbetas. Var och hur råvaran odlas kan också påverka näringsinnehållet.
- A-vitamin – finns i aronia, havtorn och morot
- Riboflavin (B2) – finns i havtorn
- Pyridoxin (B6) – finns i morot
- Folat (B9) – finns i chili, havtorn, lingon, morot och rödbeta
- C-vitamin – finns i aronia, blåbär, citron, chili, havtorn, lingon och tranbär
- E-vitamin – finns i aronia, chili, havtorn, lingon och tranbär
- K-vitamin – finns i aronia, blåbär, havtorn, lingon och morot