Vilken rödbetsjuice innehåller mest nitrater?
Rödbetan är en av de råvaror som är mest rik på nitrater, och det forskas flitigt på rödbetans och nitraternas påverkan på kroppen. Vi har flera rödbetsjuicer med olika nitratmängd:
RÅ Rödbetskoncentrat är den rödbetsjuice som innehåller mest nitrater, den är speciellt framtagen för att ha en så hög nitrathalt som möjligt.
Nitratmängden är olika i våra rödbetsjuicer
Som namnet antyder är RÅ Rödbetskoncentrat den juice som innehåller mest nitrater, närmare bestämt 0,40 g nitrater per 100 g. Mängden nitrater i rödbetor varierar och beror bland annat på:
- Vilken sorts rödbetor man använder (det finns ett 40-tal olika sorter)
- Storlek (ju större desto mer nitrater)
- Jordmån
- Hur länge rödbetorna varit skördade innan de pressas
- Vilken typ av gödsel som använts
- Hur vädret varit under säsongen
Vi använder ekologiska rödbetor i våra rödbetsjuicer. I RÅ Rödbetskoncentrat är mängden nitrater 0,4 g/100 g. Övriga juicer med rödbeta innehåller rödbetsjuice med en nitrathalt på ca 0,15–0,2 g/100 g. Mängden rödbetsjuice är i RÅ Rödbeta 98 %, i RÅ Balans 70 % och i RÅ Rödbeta/Granatäpple 50 %.
Hur mycket rödbetsjuice ska jag dricka?
Vi får många frågor om hur mycket rödbetsjuice man ska dricka. Det är en svår fråga som beror på många olika faktorer, som kroppsvikt, din kost i övrigt och vad du vill uppnå för effekt.
Till idrottare brukar vi rekommendera 1 dl RÅ Rödbetskoncentrat under 3–7 dagars uppladdning samt 1,5 dl på tävlingsdagen, mängden beror på kroppsvikt. Effekten är som störst 2,5–3 timmar efter intag beroende på vilken ämnesomsättning man har.
Till den som bara vill dricka rödbetsjuice som en del av en hälsosam kost brukar vi rekommendera ca 0,5–1 dl om dagen av RÅ Rödbetskoncentrat, eller ca 1 dl om dagen av någon av våra andra rödbetsjuicer.
Gör gärna uppehåll
För att kroppen inte ska vänja sig vid nitraterna brukar vi rekommendera att göra uppehåll från rödbetsjuicen då och då. Det finns ingen exakt rekommendation för hur ofta och hur länge ett uppehåll ska göras, men det är vanligt att idrottare dricker rödbetsjuice under tävlingsperioder och sedan gör uppehåll under viloperioder.
Rödbetsjuice och känslig mage
RÅ Rödbetskoncentrat kan upplevas som stark för magen, därför rekommenderar vi inte att dricka den på tom mage. För dig som har känslig mage och upplever problem brukar det hjälpa att långsamt trappa upp dosen för att vänja kroppen. Du kan då börja med en mindre mängd, till exempel en halv eller en fjärdedels deciliter och sedan långsamt öka mängden i takt med att kroppen vänjer sig. Har du inte testat RÅ Rödbetskoncentrat tidigare rekommenderar vi inte att du provar den för första gången innan exempelvis ett viktigt lopp, särskilt inte om du vet med dig att du har känslig mage.