Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Råvaror från naturen

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Fri frakt från 350 kr

Mängdrabatt – 20 % rabatt vid köp av minst 3 boxar! Våra boxar→

Vilken rå rödbetsjuice innehåller mest nitrater? | Topformula

Vilken rödbetsjuice innehåller mest nitrater?

Vilken rödbetsjuice innehåller mest nitrater?

Rödbetan är en av de råvaror som är mest rik på nitrater, och det forskas flitigt på rödbetans och nitraternas påverkan på kroppen. Vi har sex olika rödbetsjuicer med olika nitratmängd:

RÅ Rödbetskoncentrat är den rödbetsjuice som innehåller mest nitrater, den är speciellt framtagen för att ha en så hög nitrathalt som möjligt.

 

Nitratmängden varierar bland olika rödbetor

Som namnet antyder är RÅ Rödbetskoncentrat den juice som innehåller mest nitrater, närmare bestämt 0,28–0,40 g nitrater per 100 g. Mängden nitrater i rödbetor varierar och beror bland annat på:

  • Vilken sorts rödbetor man använder (det finns ett 40-tal olika sorter)
  • Storlek (ju större desto mer nitrater)
  • Jordmån
  • Hur länge rödbetorna varit skördade innan de pressas
  • Vilken typ av gödsel som använts
  • Hur vädret varit under säsongen

I RÅ Rödbeta, RÅ Balans, RÅ Granatäpple/Rödbeta, RÅ Rödbeta/Äpple och RÅ Rödbeta/Ingefära använder vi våra egna ekologiska rödbetor som kontraktodlas hos Polens största EKO-bonde. RÅ Rödbetskoncentrat är däremot speciellt framtaget för att ha en så hög nitrathalt som möjligt, och tyvärr är det inte möjligt att komma upp i samma nitrathalt med ekologiska rödbetor.

Vi mäter halten nitrat i samband med varje års skörd, men eftersom nitratmängden varierar mellan varje produktionstillfälle kan vi inte skriva ut den på våra förpackningar. I RÅ Rödbetskoncentrat är mängden nitrater ca 0,28–0,4 g/100 g. Övriga juicer med rödbeta innehåller juice från ekologiska rödbetor med en nitrathalt på ca 0,15–0,2 g/100 g.

Hur mycket rödbetsjuice ska jag dricka?

Vi får många frågor om hur mycket rödbetsjuice man ska dricka. Det är en svår fråga som beror på många olika faktorer, som kroppsvikt, din kost i övrigt och vad du vill uppnå för effekt.

Till idrottare brukar vi rekommendera ungefär 1–2 dl RÅ Rödbetskoncentrat om dagen beroende på kroppsvikt. Effekten är som störst 2–3,5 timmar efter intag, beroende på vilken ämnesomsättning man har.

Till dig som bara vill dricka rödbetsjuice som en del av en hälsosam kost brukar vi rekommendera ca 0,5–1 dl om dagen av RÅ Rödbetskoncentrat, eller ca 1 dl om dagen av någon av våra andra rödbetsjuicer.

Gör gärna uppehåll

För att kroppen inte ska vänja sig vid nitraterna brukar vi rekommendera att göra uppehåll från rödbetsjuicen då och då. Det finns ingen exakt rekommendation för hur ofta och hur länge ett uppehåll ska göras, men det är vanligt att idrottare dricker rödbetsjuice under tävlingsperioder och sedan gör uppehåll under viloperioder.

Rödbetsjuice och känslig mage

RÅ Rödbetskoncentrat kan upplevas som stark för magen, därför rekommenderar vi inte att dricka den på tom mage. För dig som har känslig mage och upplever problem brukar det hjälpa att långsamt trappa upp dosen för att vänja kroppen. Du kan då börja med en mindre mängd, till exempel en halv eller en fjärdedels deciliter och sedan långsamt öka mängden i takt med att kroppen vänjer sig. Har du inte testat RÅ Rödbetskoncentrat tidigare rekommenderar vi inte att du provar den för första gången innan exempelvis ett viktigt lopp, särskilt inte om du vet med dig att du har känslig mage.

Maj 22, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.