Till toppen

Råvaror från naturen

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Fri frakt från 499 kr

Handla för minst 1000 kr och få fri hemleverans!

Vad händer med näringsämnena vid pastörisering? | Topformula

Vad händer med näringsämnena vid pastörisering?

Vad händer med näringsämnena vid pastörisering?

När vi producerar juicer kommer alltid nyttan i första hand, smaken i andra hand och utseendet i sista hand. Men en sak som också ligger högt upp på vår lista är att kunna producera och sälja juicer på ett sätt som ger så lite svinn som möjligt. Så hur kan vi skapa juicer med över ett års hållbarhet utan att tumma alltför mycket på vare sig näringsämnen eller smak?

 

Lång hållbarhet utan konserveringsmedel

Alla våra juicer pastöriseras, det vill säga hettas upp, innan tappning. För våra juicer på glasflaska och bag-in-box innebär pastöriseringen att vi uppnår en hållbarhet på över ett år, vilket betyder att vi inte behöver använda några konserveringsmedel.

För våra små shots på plastflaska räcker dock inte pastöriseringen för att uppnå en tillräckligt lång hållbarhet eftersom den typen av förpackning inte är lika motstånds­kraftig. I våra plastshots använder vi oss därför av kaliumsorbat och natriumbensoat, som båda förekommer naturligt i lingon, för att uppnå en hållbarhet på över ett år.

 

Vad är pastörisering?

Pastörisering innebär att ett livsmedel hettas upp för att ta död på bakterier och andra mikroorganismer som annars leder till att livsmedlet blir dåligt. Metoden grundar sig i en upptäckt av Louis Pasteur, som i mitten på 1800-talet fick i uppdrag att hitta en lösning på den surning som drabbade vin. Idag är pastörisering en av de vanligaste metoderna för att öka hållbarheten på livsmedel.

Lång hållbarhet är fantastiskt för både oss och klimatet, eftersom det innebär att vi sällan behöver slänga produkter för att de blivit gamla.

 

Vad händer med näringsämnena vid pastörisering?

En vanlig missuppfattning är att alla näringsämnen påverkas negativt vid pastörisering. Det är långt ifrån sant! Även om vissa vattenlösliga vitaminer, som folat och vitamin C, kan minska något i samband med pastöriseringen, är det flera viktiga näringsämnen som inte påverkas alls av pastöriseringen:

  • fettlösliga vitaminer, som vitamin A, D, E och K
  • de flesta antioxidanter
  • fettsyror
  • proteiner
  • mineraler
  • nitrater

Vi gör regelbundna kontroller av våra juicer efter pastörisering för att säkerställa att inte för stor del av näringsämnena går förlorade.

 

Hur går pastöriseringen till?

Vi använder oss av en så mild pastörisering som möjligt som ändå är säker ur kvalitetssynpunkt. Vi använder två olika metoder när vi pastöriserar våra juicer.

  1. Glasflaskorna varmtappas vid en temperatur av cirka 80 grader, flaskan fylls nästan ända upp och korken sätts därefter på. När innehållet svalnar minskar volymen och ett undertryck eller vakuum uppstår vilket gör att det är minimalt med syre i flaskan. Därför kan inte några jäsningsprocesser komma igång. Så fort flaskan öppnats utsätts produkten för syre och de naturliga jäsningsprocesserna kan starta. Därför ska man förvara en öppnad produkt i kylskåp (4-8 grader) – ju kallare desto längre hållbarhet.
  2. Bag-in-box-produkterna hettas upp under en mycket kortare tid än flaskorna. Under 45 sekunder är produkten upphettad till cirka 85 grader, sedan kyls den ner till 14 grader. Därefter fylls bag-in-boxen utan att produkten kommer i kontakt med syre. Från pastören till bag-in-boxen är det ett slutet system varför någon yttre påverkan inte sker.

Bag-in-boxen har en längre hållbarhet efter att man öppnat den, jämfört med flaskan. Detta beror på att det inte finns någon luft i påsen, inte heller efter att man börjat använda produkten. Det är därför viktigt att man inte till exempel håller boxen upp och ner och trycker på kranen. Skulle man göra det kommer luft in och de biologiska processerna kan starta.

 

Maj 22, 2020
Senaste artiklarna
© WellNOx Health AB (556961-4489). Hagagatan 4, 602 15 Norrköping.
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.