Till toppen

Råvaror från naturen

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Fri frakt från 499 kr

Fri hemleverans vid köp över 1000 kr!

Sandra Näslund

Sandra Näslund

Sandra Näslund

Instagram

 

Välmeriterad skicrossåkare i den absoluta världstoppen.

Sandra är skidåkare sedan barnsben, men att det blev just skicross var lite av en slump. Hon har alltid gillat idrott, och fotboll på sommaren och alpin skidåkning (utförs­åkning) på vintern var en bra kombination. Hennes pappa, som alltid varit väldigt engagerad och stöttande, var en av hennes tränare fram till gymnasiet.

När hon skulle söka gymnasieskola föll valet på Tärnaby skidhem. I samma veva kom hon med i det svenska landslaget i skicross. Vintern före hade hon testat på skicross eftersom hennes pappa sett att en skicrosstävling skulle hållas på samma plats och samma vecka som en alpin tävling som Sandra skulle vara med i. Skicross är en inriktning inom skidsporten freestyle. Banan har doserade kurvor, terrängvågor och olika typer av hopp, likt en motocrossbana.

– Jag tyckte det var en häftig och rolig sport och kände redan från början att det här verkligen var en sport för mig som gillade det alpina, att åka runt käppar, men också älskade att vara i parken och hoppa eller ta någon snabb skogsväg ner, säger Sandra.

Hon har åkt skicross i ungefär 10 år. Beroende på tid på året tränar hon 8–12 pass i veckan. Under sommaren fokuserar hon mycket på styrka och uthållighet. Ju närmare tävlingssäsongen desto mer skidåkning blir det.

Sandra berättar att hon tar en ingefärsshot för att starta dagen och dricker rödbets­koncentrat före träning. Hon tipsar också om att blanda lite svartvinbärsjuice i smoothien. Hon tycker RÅ-juicerna är goda och dricker dem för att få ut ännu mer av sin träning.

Fina meriter i världsklass
Hennes satsning har gett utdelning. Hon har två VM-guld och har vunnit den totala världscupen i skicross tre gånger och den totala freestyle-världscupen en gång. I världscupen har hon 54 pallplatser varav 28 segrar. I medaljsamlingen finns också fyra SM-guld samt två junior-VM-guld och ett silver. Framgångsrik olympier är hon också. Hon vill utvecklas som skicrossåkare och hålla en fortsatt hög och jämn nivå.

– Skicross är en relativt ny och liten sport, men på internationell nivå är konkurrensen ganska stor, speciellt på herrsidan. På damsidan är vi färre som tävlar, men sporten håller en hög nivå internationellt både på dam- och herrsidan. Nationellt är det inte så många som håller på med sporten, kanske på grund av att det är svårt att hitta banor att träna i men också för att det inte anordnas så många tävlingar, säger Sandra.

Sandra är uppvuxen i Kramfors, och efter några år i Tärnaby för studier och träning bor hon nu sedan snart två år i Umeå. Just nu åker hon skicross på heltid. Hon är intresserad av idrott över lag och gillar att röra på sig. Alla sorts bollsporter är kul, tycker hon. Hon vistas gärna i naturen och gillar att umgås med familj och vänner.

Goda råd till den som vill satsa på skicross
Vi frågade Sandra om hon hade några tips till den som idrottar och vill uppnå sina mål, i synnerhet när det gäller skicross.

– Det viktigaste tycker jag är att man har kul, idrott ska vara kul. För mig har framgångsreceptet varit att åka otroligt mycket skidor som liten när backen hemma väl var öppen. Skidor i alla dess former, allt från bana till hopp till skog och lössnö. Min allsidighet på skidorna är en stor del av vad som tagit mig dit jag är idag. Mina råd är att träna alpint för att få en bra grund, försök även om det kan vara svårt att hitta möjligheter att träna i skicrossbana. Eller dela upp det, fixa en start med några rullar, nöt dämpningar i hopp. Träna styrka, kondition, snabbhet och explosivitet.

Sandra menar att alla kan åka skicross, det är såklart ett plus om du gillar fart och hopp samt att du inte är rädd att trängas i banan med tre andra. Det är bra att ha en allsidighet och bra känsla på skidorna, som sagt. Gärna orädd men taktisk.

Sandra Näslund

Oktober 18, 2021
Senaste artiklarna
© WellNOx Health AB (556961-4489). Hagagatan 4, 602 15 Norrköping.
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.