Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Råvaror från naturen

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Fri frakt från 350 kr

Vinterkampanj! Upp till 40 % rabatt på alla boxar – från 99 kr! Till kampanjen→

Juice från koncentrat – vad är det bra för?

Juice från koncentrat – vad är det bra för?

Juice från koncentrat – vad är det bra för?

Det finns flera fördelar med att använda juicekoncentrat. Den största är att vi minskar mängden transporter eftersom volymen vi transporterar blir mindre, vilket är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. När vår juice koncentreras värms den till 40–50 grader i vakuum så att vatten lämnar juicen. Vissa vitaminer kan minska något vid uppvärmning men de flesta näringsämnen påverkas inte.

Processen

I de flesta fall pressas råvaran innan den transporteras till vår fabrik i Norrköping. Om juicen koncentreras värms den till 40–50 grader i vakuum så att vatten lämnar juicen. Vi använder oss av juicekoncentrat så länge smaken inte påverkas negativt. Till exempel koncentreras inte vår blåbärsjuice eftersom den smakar bäst om man inte koncentrerar den.

Bra för miljön

De flesta av våra råvaror växer i Sverige eller närliggande länder, men exempelvis vår ingefära odlas i Kina. Oavsett om råvaran kommer från Sverige eller Kina vill vi alltid minimera våra transporter så mycket vi kan, vilket både håller våra kostnader nere och minskar vår påverkan på miljön.

Koncentrerad juice tar mindre plats vid transport – alltså slipper man flytta omkring vatten. Det är bra för miljön när mängden transporter minskar. Vissa av våra produkter säljs även som koncentrat, vilket betyder att du slipper bära hem vattnet och kan tillsätta det själv i önskad mängd.

Om vattenmängden minskas håller sig juicen dessutom bättre fram tills att den ska spädas. När hållbarheten ökar minskar matsvinnet – också en miljövinst!

Innehåller koncentrerad juice lika mycket näringsämnen?

En vanlig missuppfattning är att alla näringsämnen påverkas negativt av upphettning. Det är långt ifrån sant! Även om vissa vattenlösliga vitaminer, som folat och vitamin C, kan minska något i samband med upphettningen, påverkas flera viktiga näringsämnen inte alls:

Dessa ämnen påverkas inte av processen:

  • fettlösliga vitaminer, som vitamin A, D, E och K
  • de flesta antioxidanter
  • fettsyror
  • proteiner
  • mineraler
  • nitrater

Förändring i smak

Koncentreringen kan också ge bättre smak. Ämnet som ger den lite jordiga smaken hos rödbeta minskar vid koncentreringen, och därför tycker många att rödbetsjuice från koncentrat smakar lite bättre än färsk.

Januari 10, 2022
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.