Gabriel Sandör
Gabriel Sandör tillhör eliten inom triathlon och satsar nu på medalj under OS 2024. Vid sidan om sin satsning pluggar han till fysioterapeut. Han gillar naturen och att upptäcka världen, något han passar på att göra under sina tävlingsresor. Här berättar Gabriel om hur han hittade till triathlon och hur han gör för att maximera sin prestation.
Gabriel är född i Norge men växte upp i Ljungsbro utanför Linköping. Han elitsatsade på ishockey men insåg att han hade större potential inom konditionsidrott. Hans pappa höll på med triathlon och gjorde "klassikern", och Gabriel ville testa triathlon före gymnasievalet. Han sökte och kom in på ett triathlongymnasium i Motala, utvecklades snabbt och var snart ute på den internationella tävlingsarenan. "Hur kul som helst!" tyckte Gabriel.
En stöttade familj och tränare som trott på honom och hjälpt honom har betytt mycket. Han har nu hållit på med triathlon sedan 2012 och har fortfarande motivationen och drivet att fortsätta utvecklas.
Siktar på OS i Paris 2024
Gabriel har SM-medaljer i flera konditionsidrotter, men till hans meriter inom triathlon hör bland annat 11 SM-guld, en andraplats i Världscupen, vinst i nordiska mästerskapen och flera internationella pallplatser. OS i Paris 2024 är hans huvudsakliga mål just nu. Han utbildar sig till fysioterapeut men har dragit ner på studietakten inför OS-kvalet till Paris 2024.
Gabriel tillhör Sveriges Olympiska Kommittés program "Topp och Talang" som är ett skräddarsytt stöd för aktiva som bedöms ha potential att nå medaljkapacitet på OS med en uthållig satsning och rätt stöd.
Träning och juice
Mellan 1 100 och 1 200 träningstimmar per år, de flesta träningsveckor 23–30 timmar, går det åt, inklusive styrketräning och längdskidåkning på vintern. På vägen har Gabriel drabbats av en del belastningsskador men har lärt sig hur hans kropp fungerar och hur viktigt det är med bra kost, god sömn och återhämtning mellan passen.
Gabriel dricker RÅ Rödbetskoncentrat 2–3 timmar före tävlingar eller hårda träningspass. Han berättar att han länge har använt rödbetsjuice inför tävlingar. Som många andra idrottare dricker han också RÅ Ingefära. Han är väldigt nöjd med smaken på RÅs produkter och säger att de hjälper hans kropp att få i sig hälsosamma ämnen som behövs i de tuffaste träningsperioderna.
En sport som passar de flesta
Triathlon är en uthållighetsidrott där momenten simning, cykling och löpning utförs i en följd. Förutom uthållighet behövs styrka och snabbhet. Sporten var med i OS för första gången 2000 i Sydney.
Alla kan utöva triathlon, menar Gabriel. Det finns tävlingar för alla nivåer, och det räcker att kunna simma och att man har en cykel och ett par löparskor. Det som är roligt med triathlon är att det alltid finns saker att förbättra. Växlingarna är ibland som en fjärde disciplin, och där finns det mycket tid att spara för de allra flesta.
Det är givetvis nödvändigt att träna på alla grenar om man vill tävla i triathlon, men Gabriel tror att det är viktigt att jobba särskilt på den gren som man har störst förbättringspotential i.
– På en Ironman är cyklingen och löpningen väldigt viktig, och där kan man ta in mycket tid. På kortdistans, som jag tävlar i, blir simningen avgörande för att komma med i rätt grupp på cyklingen, säger han.
Han berättar att det är väldigt hög konkurrens inom triathlon. Det är en sport som utövas i hela världen. Det är många som satsar och kan leva på sporten, och många har som mål att prestera på nästkommande OS. I Sverige har vi ett gäng som satsar och många unga talanger som är på väg upp, så framtiden ser ljus ut!
Till den som idrottar och vill uppnå sina mål, i synnerhet när det gäller triathlon, säger Gabriel:
– Ha kul! Variera träningen och hitta ett spännande mål att jobba mot. Njut av resan mot målet och sätt upp långsiktiga mål såväl som delmål på vägen.
Idrotten ger många upplevelser
Gabriel bor numera i Linköping där han trivs bra. Vid sidan av sitt eget idrottande och studierna jobbar han med coachning på Aktivitus i Linköping där han hjälper till att skriva träningsprogram och gör fysiologiska tester. Han tycker om att vara ute i naturen och åker mycket längdskidor på vintern när han har möjlighet. Han gillar också att upptäcka världen, och det passar han på att göra när han reser i sitt tävlande.