Till toppen

Råvaror från naturen

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Fri frakt från 499 kr

Fri hemleverans vid köp över 1000 kr!

Intervju med Fredrik Eriksson | Topformula

Fredrik Eriksson

Fredrik Eriksson

Instagram

 

Marathon- och ultralöpare som gillar att testa sina gränser.

Fredrik har en gedigen idrottsbak­grund med bland annat fotboll, orientering och ishockey på elitnivå i Allsvenskan. Idrott har alltid varit en naturlig del av hans liv och så även tävlingsinstinkten. "Jag har alltid gillat att utmana mig själv och se var gränserna går", säger Fredrik.

När ishockeykarriären var över påbörjades studier till civil­ingenjör, och han fick samtidigt en galen idé om att försöka kvala in till världs­cupen i Ice Cross Downhill. Ungefär som Skicross, fast på skridskor. Det hela lyckades, vilket innebar några tävlingar i Holland, Finland och Nordirland. "Det var mest för att se om det gick att kvala in från ingenstans, vilket var en rolig och annorlunda upp­levelse". Efter att ha lyckats med sitt mål snörade han på sig löparskorna.

Efter enbart ett par månader med någorlunda strukturerad löpträning sprang Fredrik i september 2015 sitt första marathon och vann tävlingen på 2.49! "Det gav naturligtvis mersmak, och jag har alltid varit relativt löpstark även under min ishockey­karriär, så tankarna började då komma om det gick att konkurrera i Sverige­toppen inom löpningen", säger han. "Även om jag började springa relativt sent i livet så vill jag visa att det alltid går att utvecklas. Det gäller oavsett vad du håller på med, bara du har rätt inställning och fokus."

Favoritdistansen är marathon eller längre sträckor än så, där han tävlar för Linköpingsklubben IK Akele. I november 2018 sattes personbästa på marathon i Valencia med 2:26:58, och några månader senare, i april 2019, sattes även personbästa i halvmarathon i Berlin med tiden 1:09:41. Övriga höjdpunkter hittills i löparkarriären är:

  • 1:a i Ultravasan 45 km 2019
  • 7:a i Ultravasan 90 km 2021
  • 10:a i SM i marathon 2017

Fredrik bor i Linköping med sina två barn och arbetar på en högre chefsposition inom logistik, inköp och produktion. Favoritprodukterna från Wellnox är RÅ Rödbets­koncentrat och RÅ Balans för en ökad prestation samt RÅ Ingefära för att hålla sig frisk och kry. "Jag har alltid trott på det naturliga och att bra råvaror i mat och energi­intag är en nyckel för att kunna prestera. Därför använder jag RÅ inför träning och tävlingar för att kunna prestera på topp", berättar han.

Huvudmålen framöver är Stockholm marathon i oktober 2021 (som även är SM i marathon) samt Valencia marathon i december 2021.

 

INTERVJU MED FREDRIK (2018)

Hur blev du intresserad av idrott överhuvudtaget?

Det var ganska naturligt då min pappa var professionell ishockeyspelare i NHL och svenska landslaget, samt min mamma handbollsspelare på hög svensk nivå. Klart jag snappade upp idrotten då.

Varför valde du just det fältet inom idrott?

Att jag skulle bli hockeyspelare bestämde jag tidigt och åkte skridskor så fort jag kunde gå mer eller mindre. Började spela ishockey som femåring och det hela ledde till ishockeygymnasium, elitseriekontrakt och spel på allsvensk nivå i Sverige. Löpningen kom långt senare, vilket jag bara har tränat strukturerat i några år. Däremot har utvecklingskurvan varit bra och ser ut att förbättras på marathondistansen som jag satsar på.

Svårigheter/bakslag du har mött?

Långvariga skador har självfallet haft en negativ påverkan och vissa gånger kommit vid fel tillfälle. Det jag däremot vet är att man kommer tillbaka, även om det för tillfället kan kännas hopplöst.

Oväntade positiva erfarenheter?

När det blir just det oväntade, som till exempel att jag vann mitt första marathonlopp efter ett halvårs träning. Det gav förstås ökat självförtroende och en tanke på att ge löpningen en ärlig chans.

Vad har du för mål i din satsning?

Mitt främsta mål med löpningen är att se hur långt jag kan konkurrera i Sverigetoppen med de förutsättningar som jag har. Min träningstid är begränsad eftersom jag arbetar heltid och bor själv med två små barn.

Finns det någon som hjälpt dig speciellt mycket eller som är din inspirationskälla?

Det finns några ledare som jag haft genom åren som samtliga har haft en positiv påverkan på mig. Ingen speciell som jag kan peka ut, utan bara vissa saker som jag tagit med mig från var och en.

Dina övriga intressen?

Jag umgås såklart gärna med mina två små barn och gillar resor av alla de slag. Gärna en resa i kombination med en löpartävling. En golfrunda är inte heller helt fel då och då.

Jobbar du? Med vad i så fall?

Jag arbetar som chef för en enhet om ca 50 medarbetare inom logistik, produktion och inköp, samt sitter i företagets ledningsgrupp. Vi är verksamma över hela Norden och är en materialleverantör till byggindustrin.

Hur fick du först veta om våra produkter och sedan kom på att kontakta oss?

Framför allt genom sociala medier och andra löpare genom just de positiva egenskaper som finns hos bland annat rödbetsjuice. Jag har alltid gillat det naturliga och blandat mina egna juicer och shots. När sedan era produkter uppfyller precis det naturliga som jag gillar föll det sig naturligt att kontakta er, då ni är ett varumärke som jag mer än gärna ville vara en ambassadör för.

Upplever du att våra produkter hjälper dig med din hälsa och/eller träning? I så fall hur?

Jag använder mig främst av ingefärsshots och Rå Balans, samt RÅ Rödbetskoncentrat. Shotsen till att hålla mig frisk och få en uppiggande boost, samt rödbetsjuicen för ökad prestation vilket jag märker en effekt i uthålligheten av.

Vad skulle du ge för råd till dina "följare" om din erfarenhet?

Satsa långsiktigt så kommer resultaten av de mål som du sätter upp! Här gäller det att få kontinuitet i den träning som du bedriver, och resultaten kommer därefter.

Några ytterligare tips du vill dela med dig av om din träning?

Gällande löpning och för att utvecklas inom det är en filosofi som jag har att "lär dig spring på trötta ben". Behärskar du det kan du springa hur långt som helst.

Någon "hemlighet" som gör skillnad i din karriär som idrottare?

En tanke som jag har är att man alltid ska göra sitt yttersta och försöka. Oavsett träning eller tävling!

Maj 4, 2020
Senaste artiklarna
© WellNOx Health AB (556961-4489). Hagagatan 4, 602 15 Norrköping.
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.