Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Råvaror från naturen

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Fri frakt från 350 kr

Nyhet: Fyndhörnan! Fynda bland produkter med kort datum. Just nu: shots från 5 kr/st! Till Fyndhörnan→

Elisabeth Högberg

Elisabeth Högberg

Elisabeth Högberg

Instagram Blogg

 

Snabb skidskytt i svenska skid­skyttelandslaget. Siktar på medaljer under hemma-VM i Östersund i år. "Stjärn­bagare" med tårtor som specialitet.

Från början åkte Bettan, som Elisabeth kallas, skidor och spelade fotboll men hamnade sedan på skid­skytte­gymnasiet i Sollefteå.

Därefter har hon ägnat sig åt skid­skyttet på heltid, bosatt i Östersund.

Bettan har tillhört svenska skid­skytte­landslaget i flera år. De senaste säsongerna har hon blivit erbjuden en plats i A-landslaget men tackat nej för att fortsätta sin satsning med sin tränare Pär Svärdfeldt och Team Skididrott.

Hittills (november 2018) har Bettans satsning resulterat i 52 SM-medaljer som junior och senior. Hon har även deltagit vid fem världs­mästerskap, två OS, ett ung­doms-OS och två junior-VM.

Hennes ambition är att nå den absoluta världstoppen i skid­skytte och lyckas ta medalj under hemma-VM i Östersund, säsongen 18/19.

Bettan använder RÅ Rödbetskoncentrat under tävlingssäsongen och RÅ Balans under tränings­säsongen. Dessutom dricker hon RÅ Ingefära och RÅ Guld för att boosta immunförsvaret och hålla borta sjukdagar.

Träning och tävling varvas med tårtbakning, och Bettan får ibland beställningar på exempelvis bröllopstårtor. Hon har varit med i "Hela kändis-Sverige bakar" i tv.

 

INTERVJU MED BETTAN (2017)

Hur blev du intresserad av idrott överhuvudtaget?

Jag höll från början på med bara längdskidor, men när jag sökte skidgymnasium och inte kom in på något längdgymnasium så kontaktade skidskyttegymnasiet i Sollefteå mig och frågade om jag var intresserad. Sollefteå hade även längdgymnasium och om jag inte skulle gilla skidskytte så var det okej att bara köra längd ändå. Jag fastnade dock direkt för skidskytte och kände att jag hamnat rätt.

Varför valde du just det fältet inom idrott?

Jag tror att jag fastnade för sporten just för att det är ett till moment i form av skyttet. Det kräver mycket som idrottare att klara av att vara fysiskt stark, men även klara av den psykiska delen under skytte­momentet. Spänningen i att tävlingen lever ända till sista skyttet. Jag spelade också fotboll ett tag och hade svårt att välja skidor eller fotboll vid gymnasiet. Men jag är en otrolig tävlingsmänniska och jag hade lite svårt då med fotbollen när jag såg att vissa inte gav 100 %. Jag trivdes då bättre med en enskild idrott där jag kunde känna att min prestation var 100 % när jag gett mitt allt för dagen.

Svårigheter/bakslag du har mött?

Min tuffaste period i skidskyttet tror jag var säsongen 2015-2016. Jag började första världscupen riktigt bra med flera bra placeringar såsom 15:e, 16:e och 17:e plats. Åkningen var riktigt bra också. Efter juluppehållet började kroppen vara riktigt sliten och svarade inte alls på träningen. Efter många blodprover visade det sig att jag hade körtelfeber.

Jag försökte många gånger under vintern ta mig tillbaka i skidspåret för att ta mig till VM. Jag fick sedan lunginflammation, vanlig förkylning och till sist magkatarr. Det sistnämnda kom förmodligen på grund av stressen/pressen jag hade på mig själv att ta mig tillbaka på banan. Jag blev uttagen till VM men valde att tacka nej p g a att kroppen inte klarade av att tävla. Det var sedan otroligt jobbigt att kolla på VM på tv med vetskapen att jag egentligen skulle ha varit där.

Oväntade positiva erfarenheter?

När jag bytte tränare för 4 år sedan och då fick vara mer delaktig i min träning blev det för mig en stor positiv förändring ur flera synvinklar. Jag lärde känna min kropp mycket bättre och lyssna på den på ett helt annat sätt. Det tog dock tid att lära sig, men jag märkte att jag mer bara kört på utan att känna efter förut. Sedan med ett nytt upplägg så kände jag att jag tog nya stora kliv i träningen. Med mer delaktighet så fick jag också ett bättre självförtroende i träningen när jag hade en mening och ett mål med varje pass.

Med den stora skillnaden är nog att jag blev mycket gladare och fick även det bevisat för mig då en reporter sa till mig vid första världscupen det året att "Gud, vad mycket gladare du är nu. Du som ändå alltid varit glad, men nu strålar du". Det satte sig långt inne och jag kände verkligen att ja, det stämde väldigt bra.

Vad har du för mål i din satsning?

Mitt mål är att bli så bra jag bara kan inom min idrott. Jag har som mål att ta medalj på OS i Sydkorea säsongen 2017/2018 och att ta medalj på hemma-VM 2018/2019.

Finns det någon som hjälpt dig speciellt mycket eller som är din inspirationskälla?

Mina absolut viktigaste personer som hjälpt mig i min satsning är framförallt min familj som alltid varit där och stöttat oavsett hur det gått. En till otroligt viktig del i min satsning är mina sponsorer där framförallt Elektro-kapsel varit en enorm hjälp och varit med och sponsrat mig ända sedan jag började med skidskytte 2002. Utan dem hade jag haft det otroligt tufft att kunna satsa 100 %. Sedan även min tränare Pär Svärdfeldt som hjälper mig utvecklas på bästa sätt.

Dina övriga intressen?

Jag gillar att baka och tar när jag har tid och möjlighet emot tårtbeställningar. Jag har i år gjort två bröllopstårtor, men oftast är det doptårtor, födelsedagstårtor eller någon typ av tacktårta till företag. Annars gillar jag att vara ute till fjälls, shoppa och bara umgås med vänner.

Jobbar du? Med vad i så fall?

Nej jag jobbar inte utan klarar av att gå runt tack vare mina egna och Teamets sponsorer.

Hur fick du först veta om våra produkter och sedan kom på att kontakta oss?

Jag har läst tidigare och hört att rödbetsjuice har en positiv effekt på idrottare, att det kan verka på ett naturligt prestationshöjande sätt. Jag som elitidrottare ville så klart optimera mig på alla plan för att nå toppen och såg detta som ett bra extra tillskott. Jag sökte på olika rödbetsjuicer och fastnade för RÅs produkter där det fanns ett bra utbud av olika drycker och bra beskrivet hur det fungerar i kroppen. Därför hörde jag av mig i hopp om ett samarbete.

Upplever du att våra produkter hjälper dig med din hälsa och/eller träning? I så fall hur?

Jag tycker att jag hållit mig bättre ifrån sjukdagar efter att jag började med era produkter. Jag tycker även att jag under tävlingssituationer har haft bättre ork och kraft under loppen när jag använt mig av RÅ innan tävlingarna.

Vad skulle du ge för råd till dina "följare" om din erfarenhet?

Jag har använt RÅ Balans under mina träningsperioder och sedan RÅ Koncentrat under tävlingsperioder. Den största skillnaden under mina träningsperioder är framförallt att jag har haft mycket färre sjukdagar sedan jag började med RÅ. Det är ju en otroligt viktigt del för oss som idrottare. Sen tycker jag att jag under tävlingsperioderna fått en extra boost/kick de gångerna jag har druckit RÅ Koncentrat innan tävling.

Några ytterligare tips du vill dela med dig av om din träning?

Jag tror det absolut viktigaste när det kommer till träning är att man kan ha en glädje i allt man gör. Att sedan ha något mål att kämpa mot tror jag är viktigt för motivationen. Variation i träningen tror jag även är bra och ett sätt att utvecklas på flera plan.

Någon "hemlighet" som gör skillnad i din karriär som idrottare?

Jag vet inte om det är någon speciell hemlighet som gör skillnaden, men det jag känner just nu som gör och har gjort den stora skillnaden i min karriär är att omge mig med människor jag tycker om och som ger mig energi och inte lägga tid och energi på saker eller människor som tar energi av mig. Jag tyckte det var svårt att se för några år sedan, men tycker nu att jag blivit bättre på det och känner att min energinivå och positivitet är otroligt mycket bättre runt människor jag tycker om.

Maj 5, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.