Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Råvaror från naturen

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Fri frakt från 350 kr

Mängdrabatt – 20 % rabatt vid köp av minst 3 boxar! Våra boxar→

Christer Casselsjö

Christer Casselsjö

Christer Casselsjö

Ultrasportare, allmänt friluftsintresserad med passion för långa äventyr i naturen, gärna med inslag av hög puls.

Christer är född och uppvuxen i Kolmården och har alltid trivts i naturen. Han tycker speciellt om de växlingar man kan uppleva där, att vara varm eller kall, att vara mätt eller hungrig, att det är dag eller natt, att springa i en tät skog eller på ett hygge, ja, kort och gott skapar kontrasterna en härlig miljö. Han har också alltid gillat nya upplevelser och att testa var han har sin gräns.

– Det är fascinerande när man inser att det man trodde var en gräns i själva verket bara var ett litet gupp och att man klarar mycket mer än man tror, säger Christer.

Intresset för långa tävlingar väcktes i 20-årsåldern när han körde Vätternrundan, Lidingöloppet och Vasaloppet. Efter ett antal år med liknande tävlingar började han med multisport som är en kombination av sport och äventyr.

Adventure Racing
Adventure Racing är den internationella benämningen på multisport. Man tävlar för det mesta i 2- eller 4-mannalag, och banan består av ett antal checkpoints som ska tas i ordning. Under loppet växlar man mellan att springa, cykla och paddla. Skillnaden mot triathlon är att dessa tävlingar är i naturen och att orientering ingår. Ofta finns det också repmoment och andra spektakulära inslag. Banornas längd varierar och tävlingarna kan pågå i allt från 3 timmar (sprint) till 8 dygn. Tävlingstiden rullar hela tiden, dag som natt, och stopp för att äta och sova beslutas i laget.

– Belöningen är en fantastisk natur­upplevelse, frikoppling från vardagen och att vara tillsammans med nära vänner under tuffa förhållanden vilket skapar en speciell relation. Ut och njut! säger Christer.

För honom är upplevelsen i sig oftast viktigare än att få en bra slutplacering. Antalet magiska soluppgångar som upplevts, getingstick som fåtts, enorma vågor som paddlats i, kilometrar på fantastiska stigar som cyklats och kalla, mindre fantastiska, frystorkade matportioner som ätits är oändliga.

Tuffa förhållanden, javisst, men för den sakens skull slöar Christer och hans lag inte i onödan på tävlingarna, och i meritlistan finns förutom ett antal segrar i svenska tävlingar en seger i Nordiska mästerskapen, 21:a plats på VM och flertalet topp 5-placeringar i Världscupen och Europaserien.

Förberedelser
Förberedelserna för Adventure Racing är massiva, och väl på startlinjen brukar man säga att halva loppet är klart. Det är en enorm logistik med alla cyklar, kajaker, flytvästar och löparskor som ska vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Utöver det ska man dessutom ha förberett mat och energi för 3-4 dygn, och bara det är en klurig uppgift.

För Christers del byter han inriktning på träningen beroende på årstid. På sommaren cyklar och springer han gärna, men på vintern ska man åka skidor, tycker han. Sätten att förbereda sig mentalt för tuffa utmaningar, vare sig det är tävlingar eller något annat, är att vara "hungrig", det vill säga att inte tävla för snabbt inpå en annan tävling, läsa in den information som finns om tävlingen och området, putsa på cykeldelar och fixa och trixa med andra detaljer, tipsar han.

Christer dricker RÅ-juicer. Han använder framförallt Rödbetskoncentrat och dricker det på morgonen innan ett race och under intensiva träningsperioder.

– Jag upplever att det gör mig piggare både i huvudet och i kroppen, och att jag återhämtar mig bättre när jag dricker det, dessutom tycker jag att juicen smakar fräscht! Hemma i kylen har jag även Äppelmust och Blåbär som väl kylda är riktigt goda tillsammans med en portion gröt på morgonen.

 


Foto: Fredrik Schlyter

Maj 26, 2021
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.