Till toppen

Råvaror från naturen

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Fri frakt från 499 kr

Handla för minst 1000 kr och få fri hemleverans!

RÅ | Nyttiga & essentiella mineralämnen i juice & råsaft

Allt du behöver veta om mineraler

Allt du behöver veta om mineraler

Liksom vitaminerna hör mineralämnena till de icke-näringsgivande näringsämnena och har andra funktioner i kroppen. Många av dem är livsnödvändiga, alltså essentiella, och behöver tillföras med kosten.

Mineralämnen finns i det vi äter och dricker, även vattnet. Trots att en del av mineralämnena kan lagras i kroppen behöver vi få i oss dem regelbundet i rätt mängd för att må bra.

Vissa av mineralämnena behöver vi mycket av, dessa är kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, klor och svavel. De behövs för reglering av många processer i kroppen, som nerv-muskelimpulser, men också för att upprätthålla skelettstyrka och blodtryck.

Andra – så kallade spårämnen – behöver vi endast små mängder av. De har viktiga biokemiska funktioner i kroppen, och de flesta ingår i olika enzymer, vissa av dem med antioxidativ effekt. Livsnödvändiga, essentiella, spårämnen är järn, zink, koppar, selen, jod, kobolt och molybden. Det finns också flera andra, exempelvis mangan och krom, men vilka av dessa som är essentiella råder det delade meningar om.

Mineralbrist eller överdosering

Brist är ovanligt för många ämnen, men beroende på kosthållning, hälsa, ålder, kön och andra omständigheter kan risken finnas att man får i sig för lite av vissa ämnen. Många av mineralämnena samverkar med varandra och med andra ämnen, som vitaminer, och då är balansen mellan dem viktig.

Att få i sig för höga halter är också skadligt, och marginalerna kan vara små, som för koppar, jod och selen. Med färdigmat, kosttillskott och brunnsvatten ökar risken för överdosering av en del mineralämnen. Att använda för mycket salt – natriumklorid – i maten kan också vara skadligt. Läs mer på Livsmedelverkets webbsida!

Var finns mineralämnena?

  • Fosfor
    Fosfor finns främst i proteinrika livsmedel som mejeriprodukter, kött och baljväxter.
  • Jod
    Havsfisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter och jodberikat salt, även vissa algprodukter, som spirulina, innehåller jod.
  • Järn
    Källor är främst inälvs- och blodmat, som lever och blodpudding, men även kött, ägg och skaldjur, hälften är av typen hemjärn. Vegetabiliska livsmedel innehåller också järn men enbart i form av typen icke-hemjärn som inte tas upp så lätt – vissa av dessa (inklusive te, kaffe och rödvin) innehåller dessutom ämnen som försämrar upptaget, men C-vitamin motverkar denna effekt.
  • Kalcium
    Mjölkprodukter är rika på kalcium men det finns även i bladgrönsaker och nötter, vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade.
  • Kalium
    Det finns kalium i främst nötter, frön, torkad frukt, potatis, färska frukter och grönsaker, men även i animaliska källor som kött, fisk och mejeriprodukter.
  • Klor
    Klor ingår framför allt i salt.
  • Koppar
    Lever och inälvsmat, skaldjur, nötter och kakao innehåller mest koppar, men även måttliga halter finns i kött, fisk, grönsaker och spannmål samt i dricksvattnet på grund av vattenledningsrören.
  • Krom
    Bland annat musslor, fisk, fullkornsprodukter, baljväxter, kött och nötter innehåller krom.
  • Magnesium
    Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur samt mer eller mindre i dricksvattnet.
  • Mangan
    Källor är framför allt livsmedel från växtriket, men dricksvattnet innehåller en del.
  • Molybden
    Inälvsmat, fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter, nötter och ägg innehåller molybden.
  • Natrium
    Den största källan är salt, tillsatt både av oss själva och av livsmedelstillverkare, det finns även i kött, fisk och spannmål.
  • Selen
    De vanligaste källorna är fisk, skaldjur, ost, ägg, kött, inälvsmat och nötter.
  • Svavel
    Svavel ingår i proteiner och finns i många livsmedel.
  • Zink
    Kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor, upptaget underlättas av animaliska proteiner, även musslor, ost och nötter är rika på zink.

Frukt, bär och grönsaker

Här är ett urval av de råvaror vi använder och mineralämnen de innehåller, 100 g råvara ger minst 10 % av dagligt referensintag enligt Livsmedelsverket. Även andra av våra råvaror innehåller mineralämnen men i lägre halter. Alla de råvaror vi använder i våra juicer finns inte i Livsmedelverkets lista och inte heller alla mineralämnen, men koppar, magnesium, mangan och molybden finns i vissa vegetabilier enligt ovan. Var och hur råvaran odlas kan påverka näringsinnehållet.

  • Fosfor – finns i aronia.
  • Kalium – finns i aronia, chili, morot, granatäpple och rödbeta.

 

Mars 15, 2022
Senaste artiklarna
© WellNOx Health AB (556961-4489). Hagagatan 4, 602 15 Norrköping.
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.